Nikola Tesla, 10 Temmuz 1856’da Hırvatistan’da (o dönemde Avusturya İmparatorluğu idi) yaşayan Sırp-Ortodoks bir ailenin evladı olarak doğdu. Nikola Tesla’nın annesi, kendisine mutfakta kolaylık sağlaması için icatlar yapan bir kadındı ve Tesla’nın mucit yanının da annesinden geçtiği söylenmektedir. Okumayı seven bir çocuktu ve okuduklarının çoğu aklında kalırdı. Abisi 12 yaşındayken attan düşerek öldü ve ailesi atı korkuttuğu için Tesla’nın abisinin ölümünde onu sorumlu tuttu. Tesla’ya bu şekilde davranmalarının sebebi onun psikolojisini etkilemiş ve içe kapanık birisi olmasına sebep olmuş olabilir.

Annesinin de desteği ile farklı alanlara yöneldi. Fizik ve matematik bu alanlardandı. Dünyadaki bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip edebilmek amacıyla Prag Politeknik Üniversitesi’nde eğitim aldı ve Fransızca, İtalyanca, Almanca ve İngilizce’yi konuşma, okuma ve yazma yapabilecek derecede ilerletti.

Tesla, bilim dünyasını tamamen değiştirebilecek buluşlara imza atmış önemli bir bilim insanıdır. En önemli icatlarından birisi elektriğin kablosuz bir şekilde iletilmesini sağlayacak Tesla bobinini icat etmiştir.

Tesla alternatif akımın mucidi olarak bilinse de bunun tam olarak mucidi değildir fakat alternatif akıma, yani AC’ye büyük katkılar yaptığı bilinmektedir. Alternatif akım kullanan bir indüksiyon motoru icat etti. Suyun hareket enerjisini elektrik enerjisine çeviren ve gereken bölgelere bu elektriğin dağıtılmasını sağlayan hidroelektrik santrallerini icat ederek günümüz dünyasını şekillendirmiştir. Niagara şelalelerinden elektrik üretmek için bazı çalışmalar yaptı ve armatürlü büyük bir alternatör yaptı. Bu icadı sayesinde 38 bin kilowatt elektrik üretti. Bunun yanı sıra mors ile haberleşmeyi tamamen bitirecek, günümüzde sıkça kullandığımız GPRS (General Packet Radio Service) sisteminin temellerini attı.

Tesla Bobini

Tesla’nın en önemli icatlarından birisi kendi adını verdiği ve 1891’de patentini aldığı Tesla bobinidir. Tesla bobini, elektrik geriliminin yükseltilmesi ve yüksek frekanslı düşük bir akımı olan bir çıkış sağlamak ve bu sayede elektriği kablosuz bir şekilde aktarmaktır. Bu oldukça tehlikeli görünüyor olsa da Tesla bobini oldukça yüksek enerjiler üreterek ampullerin kablosuz bir şekilde yanmasını sağlamıştır.

Tesla Radyo-TV Yayıncılığı

Tesla’nın yaşadığı dönemde televizyon henüz icat edilmemişti fakat ses ve görüntünün uzak yerlere iletilmesi için Tesla Radyo-TV yayıncılığı çalışmaları yapmıştır. Bunu yapmasına rağmen işe yarar bir ürün ortaya koymamıştır.

Bilimsel icatlarını ekonomik bir getiriye dökememesi sebebiyle sefil bir hayata mahkûm oldu ve hatta icatlarının işe yarayıp yarayabileceği konusunda herhangi bir muhakeme yapmadan aldığı borçları araştırmalarına yatırdı ve ciddi borç yükleri altına girdi. Alacaklıları peşine düştüğü sırada kaldığı bir otel odasında, 7 Ocak 1943’te bir kalp krizi sebebiyle hayatını kaybetti.

Nikola Tesla, gelecek nesillere ilham olacak icatlar üretmiş, fakat bunları dünyaya tanıtamaması ve değerinin sonradan anlaşılması sebebiyle kıymeti anlaşılamayan bilim adamlarından birisi olup yaşamımızı kolaylaştıran birçok icada imza atmıştır.

Aristoteles Kimdir?