Sanayi devriminden sonra ön plana çıkan ve işlerin daha hızlı bir şekilde yürütülmesine olanak sağlayan yük taşıma araçları, günümüzde teknolojinin gelişmesi ile çok farklı özellikleri ile dikkat çekmeye başladı. Forklift bu araçlardan en çeviği ve sık kullanılanı. Bu nedenle de pek çok sektörde forklift kullanımının popüler olduğunu rahatlıkla görebiliyoruz. Peki, forklift nedir? Forklift ehliyeti nedir? Nasıl alınır? Tüm bu soruların ve daha fazlasının cevabını içeriğimizde vereceğiz.

Forklift Nedir?

Türkçe’de söylenmesi zor kelimelerden biri olan forklift, iki kelimenin birleşimi ile oluşmuştur. Bunlardan “fork” çatal anlamına gelirken, “lift” ise asansör olarak bilinir. Çatallı asansör ya da çatallı istifleyici gibi kelimeler, forkliftin kısa bir tanımı. Temel amacı yük taşımak olan ve insan gücü ile kaldırılması zor olan yüklerin, çatallı uç ile yerden bir miktar yukarı kaldırılarak taşınmasını sağlayan bir iş makinesi olarak bilinir. Herkesin aşina olduğu ancak söylemekte güçlük çektiği bir kelime olarak da pek çok sektörde karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca kullanımı belirli bir beceri ve dikkati gerektirdiği için, ehliyeti olmadan kullanılması kesinlikle yasaktır.

Forklift Nedir?
Forklift Nedir?

Forklift Ehliyeti Nedir?

Kaldırma, yükleme ya da istifleme tipi iş makineleri sınıfında yer alan forklift, G sınıfı ehliyet kategorisinde bulunur. Forklift sertifikasını almayan kişiler, bu iş makinesini kullanma yetkisine sahip olmadıkları için, kullanmaları kesinlikle yasaktır. Ayrıca bu konu ile ilgili bilinmesi gereken temel hususlar aşağıdaki gibidir:

  • Forklift ehliyeti sahibi olmayan kişiler, forklift kullanırlarsa, kişiye ve kuruma çok büyük ceza uygulamaları olacaktır.
  • Yalnızca Milli Eğitim Bakanlığı tarafından denetlenen ve desteklenen kurumlarda verilebilen bir ehliyettir.
  • Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olan kurslarda eğitim verilir ve adaylar bu kurslarda forklift kullanımı ile ilgili tüm hususları öğrenerek, sertifika almaya hak kazanırlar.

Ehliyete sahip olan kişiler, forklift kullanım hakkı elde ederler. Ancak ehliyeti alma süreci çok hassastır. Bu süreçte kurs aldığınız kurumdan tüm detayları da öğrenebilirsiniz. Ancak genel hatları aşağıdaki gibi olacaktır.

Forklift Ehliyeti Nasıl Alınır?
Forklift Ehliyeti Nasıl Alınır?

Forklift Ehliyeti Nasıl Alınır?

Belgeyi aldıktan sonra forklift ile ilgili tüm işlemleri yapma, bu şekilde her kurumda çalışabilme yeteneğine sahip olunacaktır. Gerekli şartlara sahip olan kişiler, aşağıdaki adımları başarılı bir şekilde tamamladıklarında, forklift ehliyetini alma hakkı kazanacaklardır.

  • Operatör olma şartlarına sahip olmak,
  • Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı herhangi bir kurstan eğitim almak,
  • Yazılı olarak yapılan sınavdan 70 ve üzerinde puan almak,
  • Uygulamada başarılı olarak; yükleri kaldırmak, indirmek, taşımak ve istiflemek gibi işlemleri gerçekleştirebilmek, forklift ehliyetinin alınması için gerekli olan aşamalardır.

Aşamaları başarılı olarak tamamlayan kişiler, forklift ehliyeti alabilirler. Ayrıca forklift ehliyetinin herhangi bir süre sınırı bulunmaz. Kişi belgeyi aldıktan sonra ömür boyu tekrar bir sınava girme gerekliliği olmadan forklift aracını kullanabilir.

Forklift Ehliyeti Alma Şartları

Her belgenin alınması için belirli şartların yerine getirilmesi, belirli bir ücretin ödenmesi gerekir. Gereklilikleri yerine getiren kişiler, kursta da başarılı olduklarında, belgesini aldığı aracı kullanma yetkisine sahip olurlar. Peki, bu şartlar nelerdir?

  • 19 yaşından gün almış olmak,
  • En az ilkokul mezunu olmak,
  • Herhangi bir adli sicil kaydının olmaması ve başvuru esnasında Adli Sicil Belgesi’nin verilmesi,
  • Gerekli belgelerin temin edilmiş olması, forklift ehliyetinin alınma şartları arasında yer almaktadır.

Şartlarda herhangi bir esnetme olmamakla beraber, ehliyet almak için bir deneyim şartı da bulunmamaktadır. Bu nedenle yukarıdaki şartlara sahip olan herkes forklift ehliyeti alabilir.

Forklift Ehliyeti İçin Gerekli Evraklar

Kursa kaydın gerçekleştirilmesi ve gerekli işlemlerin tamamlanması için bazı evrakların temin edilmesi gerekir. Bu evraklar aşağıdaki gibidir:

  • Ön ve Arkalı Kimlik Fotokopisi (1 Adet)
  • Adli Sicil Belgesi (1 Adet) – e-devlet üzerinden alınabilir.
  • Biyometrik Fotoğraf (5 Adet)
  • Öğrenim Belgesi (en az ilkokul mezunu olmak)
  • Sağlık Raporu

Yukarıdaki evrakları temin eden kişiler, forklift ehliyeti kursuna kayıt olmak için gerekli adımları tamamlamış olacaklardır. Kayıt olunan kurs size süreç hakkında bilgi verecek ve yapmanız gerekenlerden bahsedecektir.

Forklift Ehliyeti Nereden Alınır?

5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu kapsamında, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurslarda, forklift ehliyeti alınabilir. Belgenin alınacağı programın ismi ise Kaldırma – Yükleme – İstifleme Programı (Forklift) olarak bilinmektedir. Bu kapsamdaki kurslarda gerekli olan malzemeler ve ekipmanlar bulunduğu için, kursiyerler tüm eğitim sürecini başarıyla tamamlayabileceklerdir.

Forklift Operatörlük Belgesi Süreci

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ve denetlenen kurslarda forklift operatörlük belgesi alınabilmektedir. Süreç kurslarda tüm hatları ile anlatılarak uygulandığı için, aşağıdaki adımlar bir rehber olarak sınıflandırılabilir:

  • MEB onaylı bir kursa kayıt olmak,
  • Gerekli teorik ve uygulama eğitimlerini almak ve
  • Yazılı forklift sınavında başarılı olmak, sürecin ana 3 unsuru olarak dikkat çekmektedir.

Kursiyer, kurstan başarıyla aldığı forklift operatörlük belgesini, G Sınıfı Sürücü Belgesi’ne çevirebilir. Bu hakkı her zaman saklıdır.

Pek çok sektörde sıklıkla kullanılmaya başlanan forklift, ehliyeti olmadan kullanılamayan bir araç olduğu için, oldukça yoğun bir taleple karşılaşılmaktadır. Biz de bu kapsamda “Forklift Ehliyeti Nedir? Nasıl Alınır?” isimli içeriğimizi hazırlayarak, size detaylı bilgi aktarmaya çalıştık.

Sıkça Sorulan Sorular

Forklift Ehliyeti Hangi Sınıfta Yer Almaktadır?

G Sınıfı Ehliyet içerisinde dâhil olan forklift ehliyeti sayesinde; açık ya da kapalı alanlarda forklift aracı kullanılabilecektir. Ayrıca G Sınıfı Ehliyet, yalnızca iş makinelerini kullanılabilmek için hazırlanmış bir sınıftır.

Forklift Ehliyeti Ne Kadar Sürede Alınmaktadır?

Kurs, uygulama ve sınav süresi toplamı 2 ay olarak belirlenmiştir. Adaylar sınavda ve uygulamada herhangi bir hata yapmazsa, 2 aydan fazla sürmemektedir.

Forklift Operatör Belgesi’nde Ne Yazar?

“Forklift Tipi İş Makinesi Operatörlük Belgesi” ismi yazılı belge almaya hak kazanılmaktadır. Bu belge daha sonra G Sınıfı Ehliyete çevrilebilmektedir.

Kaynak: https://www.yeniumitforklift.com/