Psikolojik Hastalıklar ve Psikolojik rahatsızlıklar genellikle mental veya psikiyatrik bozukluklar anlamına gelmektedir. Ülkemizde ve dünyada değişen ve zorlayan yaşam koşulları sebebiyle görülme sıklığı artmaya başlamıştır ve bu hastalıkların büyük bir kısmı tedavi edilmediği zaman ilerleme özelliği göstermektedir. Hastanelerin psikiyatri bölümlerinde tanı, tedavi ve takibi yapılan hastalıklarda uzmanlar tedavi sürecinde önemli rol almaktadır. Bilişsel-davranışçı tedavi ve ilaç tedavisi olmak üzere iki şekilde tedavi edilmekte, kimi zaman ikisi birlikte kullanılmaktadır. Hastanın yaşadığı şartlar, sağlık durumu, yaşam tarzı gibi etmenlerin hepsi tedavide birer faktördür.

Yaygın Olarak Görülen Psikolojik Hastalıklar

En yaygın psikolojik hastalıklar şunlardır:

Depresyon

Depresyon
Depresyon

Depresyon, yaygın psikolojik hastalıkların başında gelir. İnsanların duygu ve düşüncelerini, bununla birlikte davranışlarını olumsuz anlamda etkileyen, yaygın olarak görülen ciddi bir hastalıktır. Öte yandan depresyonun yaygınlığının yanı sıra tedavi edilebilirliği de bir o kadar yüksek orandadır. Depresyon, üzüntüye sebep olan olaylara veyahut keyif alınan aktivitelere karşı hissiz kalma durumudur. Birçok duygusal ve fiziksel sorunlara yol açabilir ve bu da insanların iş ve ev hayatını etkilemektedir. En yaygın belirtileri üzgün ve depresif bir ruh halinde olmak, olaylara karşı herhangi bir duygu hissetmemek, uyku bozuklukları, enerji düşüklüğü, halsizlik ve hatta daha ilerleyen zamanlarda intihar etmeyi düşünme olarak kendini gösterir.

Obsesif-Kompulsif Bozukluğu

Obsesif-Kompulsif Bozukluğu
Obsesif-Kompulsif Bozukluğu

Obsesif-Kompulsif Bozukluğa sahip bireyler, herhangi bir davranışı sürekli olarak tekrarlama ihtiyacı hisseder ve istenmeyen düşünceler ve takıntılara sahip oldukları endişe (anksiyete) bozukluğuna obsesif kompülsif bozukluk denir

Sosyal Fobi

Sosyal Fobi
Sosyal Fobi

Sosyal fobi, insanların günlük yaşamında öteki insanlarla iletişimini içine alan olaylarda görülen bir kaygı bozukluğu olarak tanımlanır. Bunun başlıca sebebi, insanların kendi çevresindeki insanlar tarafından hor ve küçük görülme, olumsuz karşılanacaklarını hissetmeleridir. Bu rahatsızlığın diğer adı sosyal anksiyete bozukluğudur. Ülkemizde de dünyada da sıkça görülür. İnsanların diğer insanlar ile olan ilişkilerini olumsuz bir şekilde etkiler ve kişisel ilişkiler kurmalarında zorluklar yaşamalarına sebep olur. Genellikle ergenlik ve çocukluk dönemlerinde görülmektedir.

Travma Sonrası Stres Bozukluğu

Kişilerin hayatını veya güvenliğini tehdit eden korkunç ve tehlike arz eden durumlar travma olarak adlandırılır. Ağır trafik kazaları, doğal afetler ve savaşlar bunlara örnek verilebilir. Travma sonrası stres bozukluğu, bu olaylar sonrası ortaya çıkabilecek ruhsal bir hastalıktır.

Panik Bozukluğu

Panik bozukluğu, herhangi bir sebep olmaksızın ortaya çıkan dehşet, panik ve telaş hislerini takip eden bir nöbet şeklinde ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Panik atak olarak da bilinir ve dünyada da Türkiye’de de yaygın olarak görülmektedir.

Bipolar Bozukluk

İki uçlu duygudurum bozukluğu olarak da adlandırılır. Bipolar bozukluk, insanın kendisini çok iyi hissetiği bir andan sonra aniden kendini mutsuz hissetmesi ve olumsuz düşüncelere kapılarak içine kapanması olarak tanımlanır. Yani insanın his dünyasının bir uçtan diğer uca hızlıca gidip gelmesi olarak karakterize edilmesidir. Hiperaktif ve depresyon bu uçlar olarak adlandırılmaktadır.

Psikolojik Hastalıklar ve psikolojik rahatsızlıklar yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz.

Psikoloji hakkında daha önce yazdığımız yazıları inceleyebilirsiniz.

Twitter adresimiz: https://twitter.com/nda_bilgi